Smacznie i zdrowo. Jarmark Produktów Tradycyjnych w Skansenie

Smacznie i zdrowo. Jarmark Produktów Tradycyjnych w Skansenie
Skansen w sezonie letnim organizuje wiele imprez plenerowychFot.: Marcin Śliwa

Znana i lubiana impreza ponownie odbędzie się w Muzeum Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie już w najbliższą niedzielę 28 lipca.

Jarmark połączony jest z konkursem “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.

Podczas imprezy będzie można spróbować dań i produktów, wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Śląskiego m.in. necówki, krupnioków, kołoczy czy nalewek. O tym, jak dobrze przyrządzić obiad i jak zachwycić domowników wspaniałymi daniami opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych – który poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.

W tym roku w wydarzeniu weźmie także udział Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Dzięki nim zgromadzeni goście poznają tajniki warzenia piwa w domu i będą mogli wziąć udział w konkursie na najlepsze piwo imprezy. O złotym trunku i domowych sposobach produkcji opowie Jan Krysiak z Śląskiego Oddziału Terenowego PSPD.

Na najmłodszych gości czekają warsztaty: kulania klusek śląskich, robienia kompotu, lepienia pierogów oraz smażenia podpłomyków ze świeżo zmielonej mąki w żarnach. Nie zabraknie również występów artystycznych. Na scenie wystąpią: Kapela Fedaków, Kapela Biesiadna z Poraja oraz Zespół Whisky River.

Bilety w cenie: 10 zł i 7 zł.

Program wydarzenia:

12.00 otwarcie imprezy Mirosław Riedel , zapowiedz konkursu konsumenckiego Piwowarów Domowych

12.15 – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

12.30 – wspólne gotowanie – Michał Bałazy

13.00 – zboża – nasi sojusznicy

13.15 – występ Kapeli Biesiadnej z Poraja/ degustacja – zupa

14.00 – piwo domowe + pokaz warzenia piwa

14.30 – wspólne gotowanie – Michał Bałazy

14.45 – lepimy pierogi

15.00 – wyniki konkursu VI Międzynarodowego Konkursu Piwowarów Domowych

15.20 – występ Kapeli Fedaków

16.00 – wyniki konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

16.30 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie – degustacja drugiego dania/ pokaz warzenia piwa

17.00 – koncert zespołu Whisky River

Chałupa Sołtysa – warsztaty kulania klusek śląskich i robienia kompotu

Kręgi ogniskowe przy Spichlerzu z Wojkowic – warsztaty wyrobu pierogów oraz podpłomyków ze świeżo zmielonej mąki w żarnach

łąka przy chałupie Sołtysa – warzenie piwa i konkurs konsumencki na najlepsze piwo domowe

przy scenie – wspólne gotowanie z Michałem Bałazym

Duży namiot – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” . wejście tylko dla uczestników konkursu i jury.

Jeszcze więcej wiadomości z Chorzowa