Akcja #PosiłekDlaLekarza niesie wielkie wsparcie zarówno pracownikom służby zdrowia jak i restauratorom. Część chorzowskich restauratorów założyła osobne zbiórki aby usprawnić działanie akcji.
Na taki krok zdecydowali się właściciele restauracji Obiady jak u Mamy, A’le Dobre, Widelczyk i Prime Kebab tworząc wspólną zrzutkę Posiłki Dla Śląskiej Służby Zdrowia.
Lokale wspierały szpital dostarczając jedzenie w promocyjnych cenach. Skala potrzebnej pomocy jest duża, stąd prośba restauratorów o wsparcie i dołączenie do zbiórki. Za pieniądze otrzymane ze rzutki restauracje będą dostarczały posiłki do Zespołu Szpitali Miejskich, a wyznaczona przez szpital osoba będzie koordynować dystrybucję wśród pracowników.
Własną formułę popularnej akcji zaproponował również Kranen Restopub. Klienci mogą kupować vouchery o wartości 20, 50, 100 i 200 złotych, które będą mogli zrealizować na miejscu w lokalu, gdy tylko zostanie ponownie otwarty. Voucher obejmie wszystkie dania i alkohol/napoje z karty. W zamian, załoga Krakena będzie raz w tygodniu przez miesiąc przygotowywać posiłki za symboliczny grosz dla pracowników Stacji Pogotowia na Strzelców Bytomskich w Chorzowie. Jeśli ilość zakupionych voucherów będzie odpowiednio duża pozwoli to na wsparcie innych medyków pracujących w Chorzowie.
Restauratorzy zgodnie podkreślali, że zdecydowali się na ten krok, aby udoskonalić działanie akcji. Bezpośrednia współpraca z pracownikami służby zdrowia na bazie własnego systemu pozyskiwania środków usprawni transfery finansowe, załatwianie wszelkich formalności (regulamin działania ogólnopolskiej zrzutku jest kilka razy dziennie zmieniany) i komunikację między zainteresowanymi stronami.