Światowy Dzień Walki z Głodem. Na rynku rozdano 1000 porcji żuru

Fundacja Wolne Miejsce wraz z Urzędem Miasta w ramach Światowego Dnia Walki z Głodem zorganizowały dziś na rynku gotowanie żuru. W związku z sytuacją epidemiczną, osoby które chciały się posilić dostały zupę w opakowaniu na wynos.

Wolontariusze i wolontariuszki Fundacji Wolne Miejsce pracę nad przygotowaniem posiłku rozpoczęli już od godziny 06:00. Zupa przyrządzona z naturalnych, świeżych składników gotowała się w około 4 godziny w wielkim garze na wolnym ogniu. W południe na rynku ustawiła się duża kolejka osób czekających na ciepły posiłek.

– Problem głodu występuje na całym świecie. Występuje również u nas, choć w mniejszym stopniu. Z niedojadaniem staramy się walczyć systemowo – wszystkie dzieci z dysfunkcyjnych rodzin mają zapewnione żywienie w placówkach edukacyjnych. Wszystkie inicjatywy wpierające walkę z tym problemem są potrzebne – komentuje Marcin Michalik, Zastępca Prezydenta Miasta.

Jedną z nich są m.in.: sklepy socjalne, w których osoby potrzebujące mogą dostać żywność w znacznie niższych cenach, napić się kawy i uzyskać pomoc od wolontariuszy.

– Jesteśmy w trakcie otwierania sieci sklepów socjalnych. Pierwszy powstanie w Katowicach na osiedlu Tysiąclecia, drugi w Dąbrowie Górniczej, a trzeci mamy nadzieję otworzyć w Chorzowie. Mamy propozycje dwóch lokalizacji, wybierzemy najlepszą i zabieramy się do pracy – komentuje Mikołaj Rykowski, prezes Fundacji Wolne Miejsce.

Poniżej udostępniamy relację filmową z dzisiejszego wydarzenia.

Jeszcze więcej wiadomości z Chorzowa