Jednorazowe naczynia, kubki i opakowania cukiernicze cieszą się na ogół złą sławą. Większość z nich przez lata była wykonywana wyłącznie z plastiku, a po użyciu zanieczyszczała środowisko. Plastik wykryto nawet na szczytach gór w Himalajach oraz w deszczach padających w lasach tropikalnych. Z tego powodu obecnie stawia się na jednorazowe naczynia wykonane z materiałów biodegradowalnych. Jednym z nich jest trzcina cukrowa.
- Naczynia z trzciny cukrowej przyjazne dla środowiska
- Trwałe i solidne opakowania na wynos
Opakowania na wynos są niezbędne w większości restauracji, barów i kawiarni. Dzięki nim klienci mogą zamówić posiłki i zabrać je do domu lub wypić kawę w trakcie spaceru. Obecnie odchodzi się od jednorazowych naczyń z plastiku ze względu na rosnącą świadomość ekologiczną. Opakowania z trzciny cukrowej zyskują dzięki temu na popularności. Sprawdź, dlaczego warto je wybrać.
Naczynia z trzciny cukrowej przyjazne dla środowiska
Naczynia z trzciny cukrowej są dostępne w Internecie w ofercie sklepów z produktami dla gastronomii. Opakowania tego typu są wykonane z materiału w pełni biodegradowalnego. Miski, kubki i talerze z trzciny cukrowej rozkładają się bez szkody dla środowiska naturalnego, dzięki czemu stanowią ekologiczną alternatywę dla plastiku. Trzcina rośnie szybko i jest niedroga w uprawie, dlatego cena naczyń z trzciny cukrowej jest przystępna. Mogą sobie na nie pozwolić niemalże wszystkie lokale gastronomiczne, co zachęca do powszechnego użytku biodegradowalnych naczyń jednorazowych.
Trwałe i solidne opakowania na wynos
Opakowania cukiernicze, naczynia trzcinowe i biodegradowalne kubki są wykonane z solidnego materiału. Dzięki temu wszystkie produkty z tej grupy cechują się wysoką odpornością na uszkodzenia. Są niepodatne na pękanie, kruszenie oraz zniszczenia na skutek długiego kontaktu z wilgocią. Bezpiecznie podaje się w nich gorące dania oraz zimne napoje. Dodatkowo możliwe jest stosowanie trzcinowych opakowań w czasie podgrzewania posiłków w kuchence mikrofalowej.
Ekologiczne naczynia z trzciny cukrowej są przystosowane do kontaktu z żywnością i spełniają wszelkie normy w tym zakresie. Podawanie w nich posiłków jest dzięki temu bezpieczne dla klientów i nie ma negatywnego wpływu na ich zdrowie. Jedzenie nie wchodzi w reakcję z trzonowymi pojemnikami, co ma również znacznie dla smaku potraw – jest on dokładnie taki sam, jak w przypadku podawania ich na porcelanowym talerzu. Dzięki temu dania smakują identycznie bez względu na to, czy goście zamawiają je w lokalu, czy też wybierają posiłki na wynos.Ekologiczne naczynia jednorazowe. Gdzie ich szukać?