Reklama:


Reklama:

Chmiel i winorośl na chorzowskich ścianach

Chmiel i winorośl na chorzowskich ścianach

Przy ul. Sienkiewicza zazieleniono jedną ze ścian Chorzowskiego Centrum Kultury. Przy ul. Moniuszki powstało zielone pobocze obok parkingów, a zasadzone pnącza chmielu wkrótce odmienią zjazd z estakady. To początek zielonej transformacji centrum.

Wymienione inwestycje zostały zrealizowane w ramach projektu Salute4ce pod nazwą „Zintegrowane zarządzanie środowiskiem z użyciem mikro skwerów w funkcjonalnych obszarach miejskich – zastosowanie idei miejskiej zielonej akupunktury”. O projekcie informowaliśmy już w materiale filmowym udostępnionym poniżej.

Nasadzenia poprzedziły badania gleb i analiza lokalnych warunków klimatycznych. Zdecydowano się na zasadzenie rodzimych gatunków roślin – winorośli przy ChCK i tyczek chmielu przy ul. Moniuszki.

– Bardzo spodobała nam się idea zielonej transformacji. Chorzów jest miastem o dużej gęstości zaludnienia, jednej z największych w Polsce. W centrum miasta w zasadzie nie ma wolnego miejsca na nowe parki i skwery, dlatego zdecydowaliśmy się na zieloną akupunkturę – tłumaczył na starcie projektu Marcin Michalik, zastępca prezydenta Chorzowa.

To wynik analizy zmian klimatu i życia w mieście. Badania przeprowadzone z Instytutem Ekologii Terenów Uprzemysłowionych na zlecenie Ministerstwa Środowiska wykazały, że w centrum Chorzowa jest sporo miejsc, które latem przy wysokich temperaturach zamieniają się w „wyspy ciepła”. Ze względu na duże zagęszczenie budynków to właśnie w centrum miasta zdecydowano się na zieloną akupunkturę.

Ul. Sienkiewicza – zielona ściana

Na północnej ścianie budynku Chorzowskiego Centrum Kultury wykonano zieloną ścianę, jako ogród wertykalny o powierzchni około 50 m kw. w systemie hydroponicznym, filcowym, ze stałym nawadnianiem i podświetleniem. Wykorzystano rośliny o małych wymaganiach siedliskowych, cieniolubne, w przewadze rośliny zimozielone, aby atrakcyjność zielonej ściany nie ograniczała się do okresu letniego.

Koszt inwestycji to 129 525, 36 zł, przy dofinansowaniu w 85% z środków unijnych.

Ul. Moniuszki – zielone pobocze

W ostatnich dniach zazielenił się fragment pobocza ulicy Moniuszki i odświeżona została ściana oporowa zjazdu z estakady. W ramach projektu wykonano stalowe profile, które będą podtrzymywały posadzone pnącza chmielu zwyczajnego.

Koszt inwestycji to 66 832,96 zł, a wartość dofinansowana ze środków unijnych również wyniosła 85%.

W to zadanie wpisuje się także zakończona nieco wcześniej rewitalizacja przestrzeni przy ul. Bankowej.

„Zielona akupunktura” przestrzeni miejskiej to działanie, które poza wymiarem estetycznym ma też istotny cel ekologiczny. Duże zagęszczenie małych punktów z roślinnością pozwala obniżyć temperaturę, poprawia cyrkulację wody oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie żyjących w mieście zwierząt i owadów.

– To na razie program pilotażowy. Najważniejsze, żeby powstało dużo takich miejsc, im więcej, tym lepiej. To oczywiście zależy od lokalnych możliwości. Jeśli będzie duże zagęszczenie takich ścian zieleni, to będziemy mogli mówić o globalnej zmianie w mieście, w postaci np. obniżenia temperatury w upalny dzień – tłumaczyła Anna Starzewska-Sikorska z Instytutu Ekologii Terenów Uprzemysłowionych na konferencji otwierającej projekt.

Jeszcze więcej wiadomości z Chorzowa