Elegancka zastawa obiadowa – jak wybrać najlepszy komplet?

Elegancka zastawa obiadowa – jak wybrać najlepszy komplet?

Jadalnia to jedno z najważniejszych miejsc w każdym w domu. To właśnie tutaj kwitnie życie rodzinne. Przy pięknie nakrytym stole siadamy do uroczystych posiłków, podejmujemy gości wykwintną kolacją czy delektujemy się pysznymi smakołykami. To miejsce powinno nie tylko być doskonale zaaranżowane, ale także musi być odpowiednio udekorowane. Eleganckie nakrycie do stołu nie byłoby możliwe bez zastawy. Jak wybrać idealny komplet?

Zastawy stołowe

Każda potrawa podawana jest na odpowiednio dobranym talerzu. Napój powinien znajdować się w przeznaczonej do tego szklance lub stosownym kieliszku, a sałatki znajdują swoje miejsce w salaterkach. Dobrze skompletowana zastawa obiadowatalerze obiadowe są więc niezbędne. Na co dzień występuje ona w podwójnej roli. Jest wykorzystywana jako praktyczne i funkcjonalne naczynia oraz oryginalna dekoracja stołu.

Zestawy stołowe mają różne wielkości. Mogą to być komplety dla 6,12 lub 18 osób. Te liczby oznaczają ilość każdego rodzaju talerzy, czyli talerzy płytkich, talerzy głębokich oraz talerzyków deserowych. Najczęściej wybierane są zastawy stołowe na 6 osób, ale w większych rodzinach przydatny będzie komplet dla 12 lub 18 osób. Restauracje inne lokale gastronomiczne często zamawiają dużo większe komplety. Każdy komplet składa się z różnego rodzaju elementów o identycznym wzorze i kolorze, aby każde naczynie postawione na stole do siebie pasowało, tworząc spójną dekorację.

W skład takiego zestawu wchodzą talerze obiadowe (płytkie i głębokie) i talerzyki deserowe. Często w kompletach znajdują się również filiżanki ze spodeczkami do podawania kawy lub herbaty, salaterki, miseczki do przystawek oraz wiele innych naczyń przydatnych podczas podawania gorących potraw, sałatek oraz zimnych przystawek.

Kolorowa czy jednobarwna?

Zastawa stołowa może być jednobarwna lub wzorzysta, może mieć wzory tłoczone albo malowane. Niektóre komplety naczyń stołowych posiadają złocenia lub srebrzenia na krawędziach. Inne mają ozdobnie wycięte brzegi, co dodaje im eleganckiego wyglądu. Warto dobrać naczynia i akcesoria kuchenne, które dobrze dopasowane są do stylu aranżacji jadalni. Dzięki temu dekoracja stołu będzie spójna ze stylistyką domowych wnętrz.

Poszczególne elementy zastawy najczęściej wykonane są z porcelany, kamionki lub porcelitu. Na eleganckie przyjęcia polecana jest biała porcelana ze złotymi lub srebrnymi krawędziami. Ten rodzaj talerzy znakomicie nadaje się na świąteczne obiady, jubileuszowe kolacje, przyjęcia sylwestrowe oraz inne wyjątkowe okazje celebrowane w gronie rodziny czy znajomych. Talerze ze szkła hartowanego często wykorzystywane są podczas obiadów w gronie najbliższej rodziny. Mogą być przezroczyste lub barwione, ale ich cechą wspólną jest duża wytrzymałość na stłuczenia.

Oryginalne świąteczne wzornictwo zastawy stołowej

Ciekawą opcją są świąteczne komplety stołowe. Pięknie malowane posiłkom estetycznego wyglądu, ale także podnoszą uroczysty nastrój. Tego typu naczynia używane są tylko i wyłącznie podczas świątecznych posiłków i są jeszcze jednym elementem zdobniczym. Sprawią, że wigilijna kolacja czy świąteczny obiad nabiorą jeszcze bardziej wyjątkowego charakteru.

Komplety zastawy obiadowej mogą mieć różne kształty. Najczęściej są okrągłe, lecz zdarzają się naczynia owalne, kwadratowe lub prostokątne. Wybór zastawy o konkretnym kształcie to indywidualna sprawa i zależy wyłącznie od gustu nabywcy. Nowoczesne zastawy stołowe wykonane są z wysokiej jakości materiałów i pięknie się prezentują.

Jeszcze więcej wiadomości z Chorzowa