W Polsce każdego roku marnuje się blisko 5 mln ton żywności. Jadłodzielnia, która stanęła w Chorzowie, to pomysł na walkę z tym problemem.
Jadłodzielnia to nic innego jak lodówka z szafką, dostępna 24 godziny na dobę, przez 7 dni w tygodniu. Korzystać może z niej każdy, kto tylko ma na to ochotę – można albo zostawić w niej zalegającą nam w domu żywność, albo zabrać z niej produkty, które chcemy wykorzystać. Oficjalnie otwarcie odbyło się 17 stycznia o godzinie 12.00.
Chorzowska Jadłodzielnia stanęła przy ul. 3 maja 31 przy Fundacji Chrześcijańskiej „Wiara Nadzieja Miłość”. Jej powstanie to zasługa Fundacji Piastun Wyrównywanie Szans, realizującej projekt „Jadłodzielnia dla Śląska”. Z końcem ubiegłego roku taka ogólnodostępna lodówka została już zamontowana w Siemianowicach Śląskich.
– Przykład świąt Bożego Narodzenia czy Nowego Roku przypomina nam o problemie marnowania żywności. Z drugiej strony wciąż są osoby, którym tego jedzenia brakuje. To bardzo dobra forma pomocy, dzielenia się z innymi. Sam chętnie będę tutaj zostawiał produkty dla innych. Dzielmy się i przekazujmy nadwyżki jedzenia, ale pamiętajmy: zostawmy w tej lodówce tylko to, z czego sami skorzystalibyśmy ze smakiem – mówi Wiesław Ciężkowski, zastępca prezydenta Chorzowa.
Do Jadłodzielni należy dostarczać takie produkty, które sami chcielibyśmy otrzymać – świeże, przed upływem terminu przydatności do spożycia, starannie i szczelnie zapakowane. Do środka nie wolno wkładać żywności zepsutej, nadgnitej czy takiej, która miała kontakt z odpadami komunalnymi. Pełny regulamin dostępny jest tutaj.