Borówki są nie tylko smaczne, ale również bogate w wiele korzystnych składników odżywczych. Chociaż to samo można powiedzieć o większości owoców i warzyw, to właśnie borówki są obecnie bardzo popularne. Nawet przy stale zmieniających się wynikach badań naukowych dotyczących odżywiania, borówki nadal są postrzegane jako źródło cennych wartości odżywczych. Czy to w smoothie, czy w misce płatków owsianych, ten artykuł przedstawia różne korzyści płynące ze spożywania borówek oraz powody, dla których warto włączyć je do codziennej diety.
Borówki – na zdrowie!
Niektórzy twierdzą, że są one sekretem długowieczności, podczas gdy inni określają je mianem superfoods, a oto dlaczego, praktycznie każdy catering dietetyczny Gdańsk dodaje te owoce do jadłospisów wielu różnych diet.
1. Wspierają zdrowie serca
Według badań naukowych, spożywanie co najmniej trzech porcji borówek może uchronić kobiety przed zawałem serca. W jednym badaniu naukowcy przeanalizowali zwyczaje związane z jedzeniem jagód 93 600 kobiet w wieku od 25 do 42 lat w ciągu 18 lat. Po zakończeniu badań stwierdzono, że kobiety, które spożywały trzy lub więcej porcji jagód tygodniowo, zmniejszyły ryzyko zawału serca aż o jedną trzecią. Natomiast kobiety, które stosowały dietę bogatą w inne owoce i warzywa, nie odnotowały takiego samego obniżenia prawdopodobieństwa ataku serca.
2. Obniżenie ciśnienia krwi
Borówki są bogate we flawonoidy, naturalne związki, które obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają nadciśnieniu. Sztywność tętnic jest objawem stwardnienia tętnic i prognozuje ryzyko sercowo-naczyniowe. Oznacza to, że serce musi pracować ciężej, aby doprowadzić krew do obwodowych naczyń krwionośnych. W badaniu z zastosowaniem kontroli placebo, przeprowadzonym na 48 kobietach po menopauzie ze stanem przednadciśnieniowym lub nadciśnieniem 1 stopnia, połowa kobiet otrzymywała codziennie 22 gramy liofilizowanej borówki w proszku, co odpowiada jednej filiżance świeżych borówek. Druga połowa otrzymywała placebo. Po ośmiu tygodniach kobiety, które przyjmowały sproszkowane borówki, znacząco obniżyły swoje skurczowe ciśnienie krwi o 5,1 % i rozkurczowe ciśnienie krwi o 6,3 %, podczas gdy u kobiet przyjmujących placebo nie nastąpiła żadna zmiana. Ponadto proszek z borówek zmniejszył sztywność tętnic średnio o 6,5 %, podczas gdy w grupie placebo nie zaobserwowano żadnych zmian.
3. Zapobiegają nowotworom
Codzienne spożywanie borówek zwiększa liczbę komórek NK (natural killer). Komórki NK to białe krwinki, które odgrywają kluczową rolę w obronie układu odpornościowego przed zewnętrznymi zagrożeniami. Skanują one organizm w poszukiwaniu nieprawidłowych komórek i niszczą je, zanim zdążą rozwinąć się w rzeczywiste nowotwory. Przeciwutleniacze zawarte w borówkach działają przeciwnowotworowo poprzez niszczenie wolnych rodników, które mogą powodować stres oksydacyjny, prowadzący do mutacji komórek mogących wywołać zmiany nowotworowe. Borówki są również bogate w antocyjany, związki, które nadają im piękny niebieski kolor. Ponadto antocyjany pomagają zapobiegać uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki, które są powiązane z nowotworami.