Woda z kranu może zapewnić stały dostęp do wody pitnej bez wydawania dodatkowych pieniędzy na zakup wody butelkowanej. Picie wody z kranu nie przysparza problemów — wystarczy odkręcić kran i podstawić kubek, aby otrzymać świeżą wodę w takiej ilości, jaka tylko jest potrzeba. Czy jednak spożywanie wody kranowej jest dla nas zdrowe? Czy można bezpiecznie pić wodę prosto z kranu?
Wymagania dla wody pitnej z wodociągu
Na wstępie rozwiejmy wszelkie wątpliwości co do tego, czy woda z kranu jest bezpieczna. Wiele osób błędnie sądzi, że kranówka nie nadaje się do picia, a w ekstremalnych przypadkach posądza się ją o bycie przyczyną zatrucia pokarmowego po jej spożyciu. Tymczasem fakty są takie, że woda wodociągowa, zanim w ogóle trafi do obiegu, jest gruntowanie czyszczona. Czyszczenie wody wodociągowej, zanim finalnie trafi do naszych kranów, podyktowane jest wymogami organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Czuwa ona nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi na zasadach określonych w przepisach o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wszelkie wymagania co do jakości wody pitnej, w tym te związane z właściwościami fizykochemicznymi czy organoleptycznymi, określane są również na mocy Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dodatkowo, biorąc pod uwagę fakt, że Polska leży na terenie Unii Europejskie, to co płynie w naszych wodociągach do kranu podlega również kontroli na szczeblu europejskim z ramienia Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady UE. Tak rygorystyczne sprawdzanie wody pitnej pod względem bakteriologicznym i innych cech fizyczno-chemicznych praktycznie wyklucza możliwość zatrucia się wodą z kranu, która wcześniej oczyszczana byłą przez miejskie wodociągi.
Czy każda woda z kranu jest bezpieczna?
Fakt, że z punktu widzenia przepisów niemożliwe jest dopuszczenie do zatrucia wody w kranie, nie oznacza, że w pełnie bezpieczna jest każda woda z każdego kranu. Nie można bowiem zapominać, że mowa o wodzie wodociągowej, która przechodzi przez wieloetapowe oczyszczanie. Jeśli w naszym gospodarstwie z kranu leci woda pochodząca z naszego własnego ujęcia, tym samym omija wodociągi, a co za tym idzie, w ogóle nie jest oczyszczana. W takim przypadku rzeczywiście mogłoby dojść do zatrucia po jej spożyciu. Indywidualne uzdatnianie wody w przypadku studni głębinowej jest bezsprzecznie konieczne. Szczególnie groźne mogą być bakterie E.coli. Co więcej, jeśli skażona woda dostanie się już do instalacji wodnej, to cała ta instalacja musi zostać zdezynfekowana. Czy można rozpoznać, kiedy woda z własnego ujęcia wymaga szczególnego oczyszczania? Są pewne symptomy, jednak większości zagrożeń, jak wspomnianych bakterii, nie widać gołym okiem i właśnie dlatego badanie wody powinno przeprowadzać się przynajmniej raz w roku. Przeprowadzenie badania zlecić można stacji sanitarno-epidemiologicznej, czyli tzw. sanepidowi, specjalnemu laboratorium, które specjalizuje się w badaniu wody lub dobrej firmie od uzdatniania wody, takiej jak Granimex. Zaletą tego ostatniego rozwiązania jest możliwość od razu szybkiego przeciwdziałania wykrytym zagrożeniom — firma dopasuje metody uzdatniania do konkretnych potrzeb ujawnionym w wynikach badania wody.
Warto wiedzieć, że nawet woda wodociągowa, wolna od niebezpiecznych dla zdrowia substancji, może być dodatkowo ulepszona odpowiednimi filtrami. Filtry te mogą zniwelować np. zapach i smak chloru, który często stosowany jest właśnie do oczyszczania wody wodociągowej. Ponadto filtry zmiękczające wodę mogą uchronić sprzęt AGD (czajniki, ekspresy do kawy itp.) przed odkładaniem się w nich kamienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by jeszcze bardziej polepszyć jakość naszej wody z kranu.