Czerwona herbata – drogocenny skarb w filiżance

Czerwona herbata – drogocenny skarb w filiżance

O ile na naszych stołach zagościła na dobre czarna herbata, co raz częściej pozwalamy sobie na odrobinę przyjemności płynącej z parzenia zielonej herbaty, a nawet odważamy się na „intensywną” eksplorację smaków typu earl grey, o tyle jedna z nich wciąż dla większości z nas pozostaje tajemnicą: herbata czerwona. Jeżeli szukasz egzotycznego orzeźwienia oraz całej gamy korzyści w jednym, być może to właśnie ona ma szansę zakrólować w twoim imbryku

Skąd pochodzi czerwona herbata? 

„Ojczyzną” Pu-Erh, bo tak właśnie jest nazywana czerwona herbata w języku swojego pochodzenia, jest region Pu’er w prowincji Junnan na południu Chin. Jej „bazą” jest herbata czarna, jednak dzięki poddaniu jej procesowi częściowej fermentacji, prażeniu wielkokolistych liści krzewu herbacianego w niskiej temperaturze oraz umożliwieniu im leżakowania (w przypadku niektórych odmian nawet do 60 lat!) zyskuje głęboki, mocny smak. Warto podkreślić, że ten rodzaj herbaty wcale nie charakteryzuje się czerwonym kolorem naparu. Tym co skłoniło Europejczyków do nadania mu takiej nazwy jest intensywny, bordowy kolor jego suszu. Chińczycy, uznawani za praojców herbaty, nazywając poszczególne rodzaje herbaty używają nomenklatury odnoszącej się do koloru naparu, dlatego popularna w Polsce herbata czarna będzie u nich właśnie… czerwoną. 

Jakie są właściwości czerwonej herbaty?

Ze względu na wiele dobroczynnych właściwości tego rodzaju naparu, w kulturze Chin jest on uznawany za jeden z komponentów medycyny alternatywnej. Czerwona herbata nie jest tylko intensywnym napojem o oryginalnym, ziemistym posmaku, lecz przede wszystkim bogatym w taniny i kofeinę płynem, pobudzającym zarówno pamięć, jak i zdolności poznawcze. 

Do najcenniejszych właściwości czerwonej herbaty należy zaliczyć:

  • obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi 
  • oczyszczanie organizmu z toksyn 
  • działanie przeciwnowotworowe 
  • wspomaganie procesu trawienia 
  • działanie przeciwzapalne 
  • ochronę przed powstawaniem próchnicy nazębnej 

Wspominając o korzyściach płynących ze spożywania czerwonej herbaty, nie można zapomnieć o intensywnym wspomaganiu odchudzania oraz pobudzaniu utraty tkanki tłuszczowej, dla których najczęściej sięgamy właśnie po nią. Wspieranie procesu trawienia oraz oczyszczanie organizmu z toksyn działa mobilizująco na przyspieszenie procesów przemiany materii. Nie bez znaczenia jest tutaj działanie moczopędne, które nie tylko przyczynia się do wypłukania niekorzystnych związków z organizmu, ale również do radzenia sobie z nieprzyjemnymi skutkami występującymi po spożyciu alkoholu. 

Jak parzyć Pu-Erh?

Aby wydobyć z liści czerwonej herbaty wszystko co najlepsze oraz by móc czerpać maksimum jej cennych właściwości, Pu-Erh powinna być parzona ze szczególną starannością. Susz należy zalać wodą chwilę po zagotowaniu, kiedy osiągnie temperaturę 80-90 stopni Celsjusza. Najkorzystniejszym wyborem będzie parzenie jej od 3 do 7 minut w miękkiej wodzie. Intensywność suszu umożliwia jego wielokrotne parzenie i przelewanie go gorącą wodą nawet do czterech razy. 

Jak często można rozkoszować się smakiem czerwonej herbaty? 

Chociaż wizja zrzucenia zbędnych kilogramów, pobudzenia procesów poznawczych oraz oczyszczenia organizmu z toksyn może wydawać się kusząca, zalecane jest wypijanie nie więcej niż 3 filiżanek czerwonej herbaty dziennie. Przez duże zawartości taniny i kofeiny, jej spożywanie w większych ilościach może wpływać na wypłukiwanie się wapnia i żelaza z organizmu. Warto jednak wykorzystać maksimum jej właściwości rozkoszując się zniewalającym, mocnym aromatem, który z powodzeniem towarzyszyć będzie naszym codziennym rytuałom oraz momentom kojącego relaksu.

Jeszcze więcej wiadomości z Chorzowa