Reklama:


Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?

Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane to tradycyjna polska potrawa. Uwielbiamy ją, ponieważ jest pyszna a także prosta i tania w przygotowaniu. Niewiele osób zna jednak tricki, które sprawiają, że placki stają się jeszcze pyszniejsze! Jeżeli chcesz opanować ich przygotowanie do perfekcji, koniecznie przeczytaj porady, które dla Ciebie zebraliśmy. Jeśli je wykorzystasz, to Twoje placki już zawsze będą wychodzić złociste i chrupiące!
Placki ziemniaczane – jak je przygotować?

Do smażenia placków potrzebna jest masa ze startych ziemniaków, jajek i mąki. Należy z niej uformować pożądany kształt i smażyć na patelni z dwóch stron. Tradycyjnie podajemy je ze śmietaną, lub na słodko z cukrem. Na pierwszy rzut oka przygotowanie placków ziemniaczanych to niezbyt skomplikowany proces, jednak niedoświadczeni kucharze popełniają błędy, których można łatwo uniknąć i uzyskać jeszcze lepszy efekt. 

Dokładny przepis, wraz z właściwymi proporcjami składników, znajdziesz na: https://www.kaufland.pl/przepisy/wyszukiwarka-przepisow/przepis.placki-ziemniaczane.r_id=Recipe_6952354.html

Placki ziemniaczane – porady dla zaawansowanych

Placki ziemniaczane mają spory potencjał, nie tylko nasycą domowników tanim kosztem, ale także zachwycą swoim smakiem. Oczywiście o ile są przygotowane w odpowiedni sposób. Te perfekcyjne powinny być chrupiące z wierzchu i kremowe w środku. Uzyskanie takiego efektu wymaga nieco wiedzy i praktyki.

Przygotowanie wspaniałych placków rozpoczyna się już na etapie zakupów w supermarkecie, wybierajmy odmiany z dużą ilością skrobii. Cechuje je kruchy, miąższ o jasnej barwie. Unikajmy za to wodnistych odmian, takich jak ziemniaki sałatkowe.

Jeśli chcemy aby ziemniaczana masa rozpływała się w ustach, dodajmy do niej dwie łyżki śmietany. Trzeba natomiast uważać na mąkę, nadmierna ilość pogarsza smak i konsystencje. Gdy okaże się, że nasze ziemniaki miały zbyt dużo wody i placki wyszły rozwodnione, dodajmy do nich łyżkę skrobi.

Ziemniaki na placki, ścieramy tuż przed smażeniem, nigdy z dużym wyprzedzeniem. Jeśli musimy obrać je wcześniej, trzeba umieścić je w wodzie. Kiedy przygotowaliśmy już masę, ale planujemy jej użyć dopiero za jakiś czas, dobrze sprawdzi się kilka kropel soku z cytryny, który zapobiega ciemnieniu.

Możemy wykorzystać także sztuczkę, polegającą na dodaniu do masy octu lub spirytusu. Dzięki temu, wnętrze zachowa jasny i apetyczny kolor. Dodatkowo sprawi, że ilość tłuszczu w plackach, zmniejszy się.

Istotny jest także sposób układania masy na patelni, powinniśmy ją dokładnie rozprowadzić i formować cienkie placki, które szybko i równomiernie usmażą się z dwóch stron. Koniecznie musimy je smażyć na rozgrzanym oleju!

Jeszcze więcej wiadomości z Chorzowa

Reklama:

Najnowsze wiadomości