Drużyna chorzowskiego Ruchu intensywnie przygotowuje się do startu rundy wiosennej. Niebiescy wrócą do gry za miesiąc.
Pierwszą część sezonu ekipa 14-krotnego Mistrza Polski może zaliczyć jako niezwykle udaną. Podopieczni Jarosława Skrobacza przystąpili do rozgrywek w roli beniaminka i po osiemnastu rozegranych spotkaniach zajmują 3. miejsce w ligowej tabeli i mają na swoim koncie najmniejszą liczbę porażek spośród wszystkich zespołów z Fortuna 1. Ligi.
Chorzowianie przygotowują się do drugiej połowy sezonu zgodnie z przyjętym planem. Za graczami są już badania przeprowadzone na AWF-ie, a także testy szybkościowe. Teraz Niebiescy wrócili do zajęć na boisku.
– Tegoroczne badania były niezbędne i ważne. Wyniki, które do nas spływają są bardzo zadowalające, to coś, co chcieliśmy osiągnąć. To efekt treningów dotychczasowego okresu, parametry na które zwracaliśmy uwagę poszły mocno do góry – mówi trener Ruchu Jarosław Skrobacz. (…). – Zawodnicy cieszą się z powrotu na boisko, Szczepan powiedział nawet, że nareszcie dali mu chleb. Wszyscy chcą grać w piłkę, mieć ją przy nodze i to cieszy – dodaje.
Przypomnijmy, że okres zimowy jest także intensywny w klubowych gabinetach. Na Cichą zawitało już dwóch nowych zawodników – Kacper Skwierczyński z Legii Warszawa oraz wypożyczony ze Stali Mielec Przemysław Maj. Z zespołem pożegnał się natomiast Jakub Siwek, który będzie występował w barwach Polonii Bytom.
– Pod koniec października mieliśmy już ustalone swoje priorytety. Kwestia pozyskania młodzieżowców była czynnikiem nad który mocno się skupialiśmy. Okres zimowy jest trudny, bo większość zawodników jest na ważnych kontraktach. Nie potrzebujmy robić ogromnej rewolucji, bo skład wyselekcjonowaliśmy latem. Musimy jednak zespół wzmacniać. Lada moment powinniśmy ogłosić kolejny transfer – zapowiada szkoleniowiec Niebieskich.
W najbliższych tygodniach na Ruch czeka sparing z Polonią Bytom, a już 19 stycznia drużyna uda się na zgrupowanie w Kamieniu, gdzie rozegra cztery spotkania kontrolne. W późniejszym okresie zespół zakończy przygotowania w Chorzowie.