Śniadanie zjedzą w nocy. Wyjątkowe wydarzenie w ZSGU

Śniadanie zjedzą w nocy. Wyjątkowe wydarzenie w ZSGU

Już 20 marca 2025 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie odbędzie się wyjątkowe wydarzenie – „Noc w Gastronomiku”. To kulinarne spotkanie obfitujące w wykłady, warsztaty i pokazy, które przybliżą uczestnikom tajniki żywienia oraz tradycje kulinarne z całego świata.

Wydarzenie rozpocznie się słowem wstępnym dyrektor szkoły, mgr Joanny Szymczyk, a następnie goście będą mogli wziąć udział w interesujących prelekcjach i warsztatach kulinarnych.

Blok tematyczny I – Wykłady kulinarne

W godzinach 16:30-17:00 w sali 20 mgr inż. Krzysztof Borowy wygłosi wykład „Żywienie młodzieży a zdrowie i nawyki”. Po nim odbędą się prezentacje tematyczne w trzech grupach (sala 20, 22, 23):

  • „Śląska kucharka doskonała” – Elżbieta Łabońska, mgr inż. Hanna Mansfeld,
  • „Jak zrobić Sushi” – Artur Strugaru i Hanna Główczyk-Strugaru (Gurin Sushi),
  • „Kuchnia włoska i śródziemnomorska” – Patryk Krysta (Śląska Kuźnia Smaku).

Dodatkowo uczestnicy będą mogli sprawdzić swoją wiedzę w quizie „Język angielski w gastronomii – słowa i zwroty”.

Blok tematyczny II – Historia kulinarna i estetyka stołu

Kolejne wykłady odbędą się w godzinach 18:40-20:00 w salach 47 i 45:

  • „Stołowe Widełki, czyli kariera widelca” – mgr Izabela Giersberg-Mataniak,
  • „Jak udekorować stół w jadalni na rodzinne spotkanie i nie tylko” – Dorota Łukaszczyk.

O godzinie 20:00 zaplanowano poczęstunek dla uczniów biorących udział w pokazach „Śniadania świata”.

Blok tematyczny III – Historia porcelany i żywność importowana

Od 20:40 do 21:30 uczestnicy będą mogli wysłuchać wykładów:

  • „Porcelana stołowa od starożytności do współczesności” – dr Adam Lisek, mgr inż. Ewa Ortyl,
  • „Żywność importowana na polskich stołach. Walory smakowe i odżywcze” – mgr Mirosława Król, mgr Katarzyna Beier.

Finał wydarzenia: Śniadania świata

Kulminacyjnym punktem wieczoru, w godzinach 22:00-23:00, będzie spektakularna prezentacja „Śniadania z różnych stron świata”. 51 uczniów przygotuje i zaprezentuje 21 rodzajów śniadań inspirowanych kuchniami z całego świata, m.in. Polski, Francji, Włoch, Niemiec, Japonii, Indii, Egiptu, Stanów Zjednoczonych czy Meksyku. Każda potrawa będzie oceniana nie tylko pod względem smaku, ale także wystroju stołu i strojów nawiązujących do tradycji danego kraju. Dodatkowo, poza konkursem, zaprezentowane zostanie śniadanie rycerskie według przepisu św. Hildegardy z Bingen.

Wystawa towarzysząca

Równolegle z wydarzeniem w sali 47 będzie można obejrzeć wystawę „Porcelana i naczynia z czasów PRL” przygotowaną przez panią Grażynę Tarasek.

Wstęp wolny

Organizatorzy zapraszają wszystkich miłośników kulinarnej pasji do udziału w tym wydarzeniu. Wstęp jest wolny, a organizatorzy zastrzegają sobie możliwość zmiany numeracji sal wykładowych.

Jeszcze więcej wiadomości z Chorzowa