Kuchnia włoska cieszy się w Polsce ogromnym zainteresowaniem. Nic dziwnego. Jest smaczna i efektowna. W każdym średniej wielkości mieście możemy natknąć się na przynajmniej jedną pizzerię. Jak wyróżnić się na tle konkurencji? Jak wyposażyć swoją pizzerię?
Mamma mia, czyli wyposażenie pizzerii
Pizza stała się potrawą znaną pod każdą szerokością geograficzną. Niezależnie od tego, w jakim miejscu na świecie się znajdziemy, w każdym większym mieście natrafimy na znane sieciówkowe restauracje, oferujące te same potrawy, podane w taki sam sposób. Globalizacja bez wątpienia miała wpływ na rynek żywności. Pizza również stała się takim obywatelem świata. Powstają na jej temat różne wariacje, które często niewiele mają wspólnego z włoską tradycją. Dlatego, otwierając pizzerię, musimy liczyć się z ogromną konkurencją. Jak znaleźć miejsce dla siebie? Stawiając na jakość, nie tylko jeśli chodzi o składniki, ale również sprzęt.
Serce pizzerii, czyli piece do pizzy
Najważniejszym sprzętem jest piec do wypiekania pizzy. W zależności od wielkości lokalu możemy zainwestować w piec jednokomorowy, dwukomorowy, trzykomorowy i przelotowy. Piece jednokomorowe nie zajmują zbyt wiele miejsca. Są dobrym wyborem do niedużych lokali, w których pizza jest jedną z serwowanych potraw, ale nie jest specjalnością lokalu. Piece dwukomorowe i trzykomorowe pozwalają na jednoczesne przygotowanie dwóch i więcej pizz. Nadają się do średnich i dużych restauracji. Taki sprzęt zapewnia płynność w wydawaniu potraw i wysoką efektywność. Piece przelotowe zwane również tunelowymi często wybierane są do restauracji z otwartą kuchnią, dzięki czemu goście pizzerii mogą obserwować pracę kucharzy. Piec, choć ważny, to jednak nie wszystko. Aby kuchnia prawidłowo funkcjonowała, musimy zadbać o udogodnienia. Aby kucharz miał swobodny dostęp do wypieku, warto wyposażyć kuchnię w podstawę pod piec do pizzy. Tam, gdzie piec, tam niezbędny będzie okap, który będzie pochłaniał zapachy przygotowywanych potraw. To element obowiązkowy.
Akcesoria do wypieku pizzy
Otwierając pizzerię na pewno nastawiamy się na osiągnięcie określonego ruchu. Dzięki temu możemy wyposażyć nasz lokal w niezbędne akcesoria, które pomogą sprostać napływowi klientów. Dodatkowe blachy i siatki do pizzy o różnej wielkości z pewnością się przydadzą, aby na bieżąco realizować zamówienia. Warto od samego początku funkcjonowania lokalu zadbać o to, by każda rzecz lądowała na swoim miejscu. Kuchnia oraz zaplecze powinny być dobrze zorganizowane i zawsze nieskazitelnie czyste. I wcale nie dotyczy to tylko kuchni otwartych. Wszak otwierając punkt gastronomiczny, niezależnie od profilu, bierzemy na siebie odpowiedzialność za zdrowie klientów, którzy się u nas stołują. Stojak na siatki do pizzy, który pomieści nawet 96 siatek, przyda się w każdej większej restauracji, tak samo, jak wieszak na łopaty do pizzy. Gdy wszystko jest pod ręką, łatwiej zachować porządek w kuchni.
Dużym ułatwieniem dla kucharzy w lokalach serwujących pizzę są miksery spiralne do ciasta. W szybki sposób możemy wyrobić ciasto o idealnej konsystencji do wypieku pizzy, a nawet pierogów. Wałkowarka elektryczna pozwoli uzyskać odpowiednią grubość wypieku.
W każdej nowoczesnej kuchni powinny znaleźć się też pojemniki do przechowywania ciasta drożdżowego, zgodnie z filozofią zero waste.
Przybory i naczynia do pizzy
Oprócz niezbędnego wyposażenie kuchni musimy zadbać również o estetyczną i zachęcającą oprawę. Nasze popisowe danie możemy podawać na drewnianych deskach lub talerzach z wytrzymałej porcelany. Pamiętajmy również o radełkach do porcjowania ciasta oraz łopatkach, które ułatwiają nałożenie kawałków na talerz. Dzięki temu nasi klienci poczują się jak w prawdziwej włoskiej trattorii.
Jak widać, skompletowanie wyposażenia pizzerii, nie jest zadaniem trudnym, o ile weźmiemy pod uwagę wielkość, charakter oraz możliwości lokalu. Wybranie pieca do pizzy, urządzeń, które usprawnią pracę w kuchni czy akcesoriów do wypieku to najtrudniejsza część, która zaważy na funkcjonowaniu restauracji czy baru. Reszta to czysta przyjemność. Niezbędne wyposażenie do pizzeri znajdziesz w sklepie internetowym ChefStore z profesjonalnym sprzętem dla gastronomii.