Na koncie ma dziesiątki artykułów kulinarnych w najważniejszych branżowych mediach i cztery książki, za które zgarnął kilka ważnych nagród. Bartek Kieżun, bo o nim mowa, niebawem odwiedzi Chorzów, by opowiedzieć o tym, co przywiózł z wyprawy do Hiszpanii.
A przywiózł wiele, bo poza licznymi przepisami książkę „Hiszpania do zjedzenia” wypełniają barwne anegdoty i autorskie fotografie. Kieżun, w mediach społecznościowych, gdzie śledzi go przeszło 30 tys. osób, znany pod pseudonimem Krakowski Makaroniarz nie tworzy bowiem zwykłych książek kucharskich. Jego publikacje mają charakter opowieści o kraju, który zwiedza. Historia i kulturą są w nich równie ważne, co kulinaria.
Kieżun to antropolog z wykształcenia i kucharz z zamiłowania. Regularnie publikuje w „KUKBUKU”, „Wysokich Obcasach” czy „Twoim Stylu”. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Jest zdobywcą Nagrody Magellana za przewodniki kulinarne „Italia do zjedzenia” i „Portugalia do zjedzenia” oraz laureatem prestiżowego konkursu Gourmand World Cookbook Awards, którą nagrodzono „Stambuł do zjedzenia”.
W Chorzowie pojawi się 10 grudnia. Spotkanie z nim odbędzie się w poniedziałek ,13 grudnia, o godzinie 18.00 w Centrum Integracji Międzypokoleniowej przy ul. Dąbrowskiego 7. Poprowadzi je Przemek Błaszczyk, reprezentant nowej fali polskich kucharzy, finalista drugiej edycji programu „Top Chef”, twórca chorzowskiego Mañana Bistro & Wine Bar, patron kuchni w Cooler Food w Katowicach oraz dobry duch Sezo’novo. Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.