Jesień na wsi, czyli kartofle i kiszona kapusta

Jesień na wsi, czyli kartofle i kiszona kapusta
Dzień Kartofla na stałe wpisał się w kalendarium imprez w Skansenie.Fot.: archiwum MGPE w Chorzowie

Chcesz spróbować swoich sił w szatkowaniu i ugniataniu kapusty lub wykopać ziemniaki z pola za pomocą kopaczki? To i wiele innych atrakcji czeka na tych, którzy w niedzielę odwiedzą chorzowski skansen i wezmą udział w „Dniu Kartofla”.

O historii, odmianach i sposobie uprawy ziemniaka opowiedzą przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, a na gości muzeum czekać będą m.in.: placki na blasze, pieczonki w kociołkach czy kartoflanka.

Dzień Kartofla – program imprezy

Scena (prowadzenie Marek Szołtysek):

– 12:00 – 12:10 Otwarcie imprezy
– 12:10 – 12:30 Różne odsłony kartofli – Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie / Oddział Mikołów
– 12:30 – 13:20 Obrzęd kartoflany w wykonaniu KGW z Jaśkowic
– 13:20 – 13:40 Kilka słów o kiszeniu kapusty – Damian Adamczak
– 13:40 – 13:50 O jesiennych pracach polowych i gospodarskich opowie Zbigniew Kopeć z gminy Rajcza
– 13:50 – 14:00 Czas na wykopki… – Katarzyna Hołub
– 14:00 – 15:00 Koncert zespołu Maliniorze
– 15:00 – 16:00 – Wykopki ( pole koło Spichlerza z Wojkowic Kościelnych)

Teren:

– Kręgi ogniskowe – pieczenie kartofli, parownik
– Wykopki – pole koło Spichlerza z Wojkowic Kościelnych
– Chałupa ze Strzemieszyc Wielkich – potrawy przygotowane przez KGW z Rajczy
– Zagroda Sołtysa z Katowic – szatkowanie i deptanie kapusty
– Mała łąka – pieczonki przygotowane przez KGW Niwczanki z Poręby

Jeszcze więcej wiadomości z Chorzowa