10 najlepszych narodowych dań z różnych części świata

10 najlepszych narodowych dań z różnych części świata

Podróżowanie to nie tylko odkrywanie nowych miejsc, zwiedzanie, podziwianie zabytków lub odpoczynek na plaży. Podróżując mamy także niepowtarzalną okazję do odkrywania nowych smaków kulinarnych. Bardzo często w odległych krańcach ziemi mamy szansę spróbować warzyw czy przypraw, które nie istnieją w Polsce i nie są sprowadzane za granicę. Tak naprawdę wielu podróżników organizuje wyprawy właśnie po to, aby poznać kuchnię innych państw. Jedzenie i odkrywanie nowych smaków są zatem częścią każdej podróży. Niektóre z potraw zasmakowanych w różnych zakątkach świata można nawet przyrządzić w domu.
Poniższa lista 10 najlepszych dań narodowych różnych państw może stanowić doskonałą inspirację do popisów kulinarnych w domu lub nawet do podróży.

Hiszpania – paella

Narodowym daniem Hiszpanów jest paella. Danie to ma bogatą historię, która zaczęła się już w XII wieku. Z prostego dania chłopskiego paella przekształciła się w symbol całego kraju. Jest to pyszna potrawa, którą bez problemu można przyrządzić samemu w domu. Wystarczy jedynie dobrej jakości duża patelnia oraz składniki. Głównym składnikiem paelli jest ryż, szafran oraz bulion warzywny. Można też dodać mięso, owoce morza, warzywa.

Malta – ftira

Kuchnia maltańska jest niezwykle prostą kuchnią, w której królują sery oraz świeże warzywa. Malta słynie z przepysznych sosów, past do pieczywa oraz wypieków mącznych. Najbardziej znanym daniem na wyspach maltańskich jest ftira. Ftira to rodzaj pieczywa maltańskiego. Wyglądem przypomina dużych rozmiarów bułkę. Pieczywo może być faszerowane różnymi rodzaju pastami. Typowa maltańska ftira zawiera pastę z tuńczyka. Maltańczycy mieszają ze sobą tuńczyka z puszki z serem kozim, pomidorami, oliwkami, fasolą i kaparami. Całość jest zapiekana.

Wielka Brytania – ryba z frytkami

Słynne brytyjskie fish & chips znaleźć można w każdym pubie w Wielkiej Brytanii. Jest to niezwykle proste danie składające się z kawałka ryby, najczęściej dorsza, smażonego w głębokim oleju, grubych frytek, sałatek oraz sosów. Brytyjczycy zawsze zajadają się tym daniem popijając zimne piwo.

Japonia – ramen

Zupa ramen dla Japończyków jest dla Polaków jak rosół. Rosołem zajadamy się najczęściej w niedzielę, a Japończycy ramen jedzą codziennie. Jest to najbardziej popularne danie w Kraju Kwitnącej Wiśni, które znaleźć można w każdej knajpie. Ramen to bardzo bogata zupa, która składa się z bulionu mięsnego, makaronu typu udon (bardzo gruby makaron), warzyw, jajka oraz kawałka mięsa.

Kanada – pancake z bekonem

Kanadyjczycy zaczynają dzień od pożywnego śniadania. Takie typowe kanadyjskie śniadanie składa się z porcji pancakes, czyli grubych naleśników oraz dwóch plasterków grillowanego bekonu. Całość polana jest dużą ilością syropu klonowego. Do tego oczywiście sok ze świeżych pomarańczy oraz czarna kawa.

Maroko – tajine Kuchnia marokańska słynie z pysznego dania zwanego tajine. Jest to danie przygotowywa

Jeszcze więcej wiadomości z Chorzowa