Wykopki, koncerty, warsztaty. Dokładnie w sobotę czeka nas lubiana impreza w chorzowskim Skansenie. Przed nami „Dzień Kartofla”.
24 września (sobota) w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie” w godzinach 12.00 do 17.00 odbędzie się impreza plenerowa „Dzień Kartofla”, która od lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem gości skansenu.
— W ten dzień będzie można spróbować swoich sił w kiszeniu kapusty i jej ugniataniu, usłyszeć jakie zajęcia dawniej zajmowały gospodynie podczas jesiennych wieczorów, a także samemu, za pomocą kopaczki, wykopać ziemniaki z pola – mówi Marcin Gaweł, kierownik Działu Promocji i Organizacji Imprez.
Jak co roku poczęstujemy zwiedzających ziemniakami z parownika, a chętni będą mogli upiec jabłka na ognisku. Różnorodne dania z ziemniaków przygotują gospodynie z Koła Wiejskiego z Rajczy.
Unikalny obrzęd kartoflany przedstawi Regionalny Zespół Śpiewaczy „Jaśkowiczanie”, a o historii, odmianach i sposobie uprawy ziemniaka opowiedzą przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Będzie można wziąć udział w warsztaty filcowania oraz warsztatach garncarskich, a dla najmłodszych gości Bajkowe Skarbki Śląska przygotowały „Smaczne zabawy z bajkami na scenie”.
Na zakończenie wystąpi kapela „Maliniorze” z Brennej. Całość poprowadzi Marek Szołtysek.
Bilety w cenie 15 zł i 10 zł (można je zakupić również online).
Program Dnia Kartofla
SCENA:
12.00 – 12.10 Otwarcie imprezy
12.10 – 12.30 Różne odsłony kartofli – Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie / Oddział Mikołów
12.30 – 12.50 Maria Gawlik – czas na wykopki. O historii obrzędu kartoflanego
12.50 – 13.30 Obrzęd kartoflany w wykonaniu Regionalnego Zespołu Śpiewaczego „Jaśkowiczanie”
WYKOPKI – godziny 13.30 – 14.00 ( pole koło Spichlerza z Wojkowic Kościelnych )
14.00 – 15.00 Warsztaty teatralne – „Smaczne zabawy z bajkami na scenie” – Teatr Bajkowe Skarbki Śląska
15.00 – 15:15 Kiszenie kapusty zgodnie z tradycją
15.15 – 15.30 Jesienne prace polowe i gospodarskie
15.30 – 15.45 Kiś na zdrowie! Zdrowe, domowe kiszonki
15.45 – przerwa techniczna
16.00 – 17.00 Koncert zespołu Maliniorze
TEREN:
Kręgi ogniskowe – pieczenie kartofli, parownik
Wykopki – pole koło Spichlerza z Wojkowic Kościelnych
Chałupa ze Strzemieszyc Wielkich – potrawy przygotowane przez KGW z Rajczy
Obok chałupy ze Strzemieszyc Wielkich – arka
Zagroda Sołtysa z Katowic – szatkowanie i deptanie kapusty
Spichlerz z Wojkowic – warsztaty (kartoflane stemple / filcowanie)
Źródło: Informacja prasowa